Wat u moet weten over het wassen van Siamese katten

Wat u moet weten over het wassen van Siamese katten

Als Siamese kattenouder komt het vaak voor dat u vragen krijgt over het schoonhouden van uw Siamese kat. De meeste ouders vragen zich af hoe vaak ze hun Siamese kat in bad moeten doen, hoe ze hun kat moeten behandelen tijdens het bad en of ze het wel leuk vinden om in het water te liggen. Dit zijn allemaal relevante vragen, want het baden van uw Siamese kat is een integraal onderdeel van het verzorgingsproces van uw kat.

Het antwoord op deze vragen hangt echter van veel factoren af. En er komt nog veel meer kijken bij het baden van uw Siamese kat.

In dit bericht delen we alles wat u moet weten over het baden van uw Siamese kat. Normaal gesproken moet uw Siamese kat om de 4-6 weken in bad, maar de frequentie hangt af van de haarlengte van uw Siamese kat. Hoe vaak ze een bad nodig hebben hangt bovendien af van verschillende andere factoren, zoals hoeveel tijd uw Siamese kat buiten doorbrengt, de leeftijd van uw Siamese kat, en hoe uw thuisomgeving is. En hoewel Siamese katten graag in het water spelen, houden ze er niet van als u zich ermee bemoeit en ze een lekkere douche geeft. Dus als u van plan bent uw Siamese kat in bad te doen, moet u zich goed voorbereiden.

Hoe vaak moet u uw Siamese kat in bad doen?

De frequentie waarmee u uw Siamese kat in bad doet, hangt af van de lengte van de vacht. Doorgaans moet uw Siamese kat om de 4-6 weken in bad. Als uw Siamese kat korter haar heeft, kunt u hem zelfs om de 2-3 maanden in bad doen. Dat komt omdat Siamese katten met korter haar zichzelf beter kunnen reinigen. Daarom hoeven ze niet vaak in bad.

Naast de lengte van de vacht zijn er nog verschillende andere factoren die bepalen hoe vaak u uw Siamese katten in bad moet doen. Sommige van deze factoren zijn

De buitenspeeltijd van uw Siamese kat

Hoewel Siamese katten een geweldig huisdier voor binnenshuis zijn, moet u uw Siamese kat vaak wassen als hij veel buiten speelt, bijvoorbeeld eens in de 4-6 weken. Ook als u als huisdierouder veel tijd besteedt aan buitenactiviteiten zoals wandelen, kamperen en andere buitenavonturen, en uw Siamese kat graag meeneemt, is het belangrijk om hem of haar te wassen zodra u weer thuis bent.

Huiselijke omgeving

Het soort omgeving waarin uw Siamese kat leeft, is ook een belangrijke bepalende factor voor hoe vaak u uw huisdier in bad moet doen. Als uw kat in een schoon en onderhouden huis woont, waar hij voldoende gelegenheid krijgt om met gezinsleden om te gaan, zal dat hem stimuleren om schoon te blijven. Een Siamese kat die het grootste deel van de tijd in een warme, huiselijke omgeving doorbrengt, hoeft dus minder vaak in bad.

Als uw Siamese kat echter in een vijandige woonomgeving leeft, zal dat hem niet aanmoedigen om schoon te blijven. Uw Siamese kat zal dan vaker in bad moeten.

Leeftijd van uw Siamese kat

Siamese katten zijn van nature nieuwsgierig. Echter, de jonge kittens zijn levendiger en energieker, samen met nieuwsgierig zijn. Als gevolg daarvan worden ze steeds viezer. Maar dat is niet het geval bij oudere en meer volwassen Siamese katten. Daarom hoeven ze minder vaak in bad.

Problemen met teken en vlooien

Het komt vaak voor dat katten teken en vlooien krijgen. Als uw Siamese kat hiermee te kampen heeft, moet hij vaker in bad, behandeld en het huis grondig schoongemaakt worden om van het ongedierte af te komen.

Hoe moet ik mijn Siamese kat wassen?

Nu u al weet welke factoren van invloed zijn op de frequentie van het baden van uw Siamese kat, is het tijd om meer te weten te komen over hoe u uw Siamese kat moet baden.

Voorbereiding voor het baden van uw Siamese kat

Als u van plan bent om uw Siamese kat te baden, bereid u zich dan voor door een oude jurk met lange mouwen te dragen. Siamese katten kunnen geïrriteerd raken tijdens het bad en kunnen u krabben, dus uw lange mouwen zullen u beschermen tegen krabben.

En terwijl u zich voorbereidt, vergeet dan niet om uw huisdier voor te bereiden op de klus. Zorg ervoor dat u de nagels van uw kat knipt voor het bad. Nogmaals, het is een maatregel om uzelf te beschermen tegen krassen. Hoewel uw Siamese kat van water houdt, kan het zijn dat hij niet van uw bemoeienis houdt en daardoor geïrriteerd raakt tijdens het bad. Veel katten krabben hun baasje om deze reden, dus u moet zich hierop voorbereiden.

Bovendien moet u ook de plaats voorbereiden waar uw Siamese kat in bad gaat. Vaak is het baden van uw Siamese kat in de badkamer een goede optie. Maar sommige huisdiereigenaren doen het liever in de keuken, vooral als er een dubbele gootsteen is. In dat geval kunt u de ene gootsteen gebruiken om uw huisdier in te zepen, terwijl u de andere gebruikt om uw huisdier af te spoelen.

Als u uw Siamese kat in een badkamer baadt, kunt u de douchekop gebruiken om uw kat af te spoelen of emmers gevuld met water gebruiken om uw huisdier te baden.

Ongeacht de locatie, moet u alle essentiële en breekbare items van de plaats verwijderen die kunnen breken als uw kat probeert om aan de situatie te ontsnappen. Bovendien kunt u de plek het beste slipvrij maken door er een rubberen of plastic mat neer te leggen.

Benodigdheden voor het baden van uw Siamese kat

Hier is een lijst van wat u nodig heeft voor het baden van uw Siamese kat.

 • Washandje,
 • Handdoek,
 • Borstel of kam,
 • Kattenshampoo, of als uw huisdier vlooien of teken heeft, kunt u een speciaal samengestelde kattenshampoo nodig hebben.

Gebruik nooit gewone shampoo of zeep voor het wassen van uw Siamese kat, omdat dit de huid en de vacht van uw kat kan beschadigen.

U hebt ook lauw water nodig, zodat uw Siamese kat kan genieten van de badsessie.

Het badproces

Wanneer u uw Siamese kat in bad doet, bestaat het proces uit drie stappen: u wast uw kat, spoelt vervolgens de shampoo af en droogt hem tenslotte af. Laten we elke stap eens van dichtbij bekijken.

Stap 1 – Wassen

Plaats uw kat in de bak (emmer of gootsteen) en werk zo door de vacht van de kat dat het hele lichaam, met uitzondering van de kop, nat wordt. Doe dit terwijl u uw kat ondersteunt en de oren en het gezicht van uw kat droog houdt.

Stap 2 – Spoelen

Ga nu naar de volgende bak met schoon water en spoel uw kat voorzichtig af. Het kan zijn dat u uw kat een paar keer moet spoelen om hem goed schoon te krijgen. Op dit punt kunt u het gezicht van uw kat schoonmaken met een vochtige hand of een washandje, maar zorg ervoor dat u het gezicht niet volledig bedekt, omdat dit uw huisdier kan overweldigen.

Stap 3 – Drogen

Zodra u uw kat hebt afgespoeld, laat u hem niet met een natte vacht zitten. Neem hem uit het bakje en wikkel hem voorzichtig in een droge handdoek zonder het gezicht te bedekken. Wrijf nu zachtjes met de handdoek in alle richtingen terwijl u uiterst voorzichtig bent bij het drogen van het gezicht.

U kunt katoen gebruiken om de oren van uw kat schoon te maken, en zodra uw kat droog is, kamt u het haar en laat u het op een droge plaats liggen.

En dit maakt het proces om uw kat schoon en netjes achter te laten compleet.

Tips voor het baden van uw Siamese kat

Tot slot delen wij enkele tips en richtlijnen voor het baden van uw Siamese kat, zodat het een comfortabelere ervaring wordt voor zowel u als uw huisdier.

 • Kies een tijdstip van de dag waarop uw Siamese kat in de beste stemming is, want dat maakt het proces gemakkelijker.
 • Vergeet niet om zowel uw nagels als die van uw Siamese kat te strippen. U wilt uw huisdier niet kwetsen tijdens het baden. Bovendien wilt u uzelf ook beschermen tegen de krassen van uw kat.
 • Bad uw Siamese kat in uw badkamer of keuken, maar zorg ervoor dat de ruimte veilig en schoon is, en voldoende maatregelen heeft om te voorkomen dat de kat uitglijdt.
 • U kunt het beste lauw water en een goede kwaliteit kattenshampoo gebruiken. Als uw kat een speciale behandeling tegen vlooien en teken nodig heeft, kies dan voor een speciale behandelingsshampoo nadat u het probleem met de dierenarts heeft besproken.
 • Giet nooit water op het gezicht van de kat, want daar kan hij van schrikken en overweldigd van raken.
 • Als u uw kat wast, geef hem dan een goede massage, want dat ontspant hem.
 • Als uw Siamese kat lang haar heeft, vergeet dan niet om het meerdere malen uit te spoelen en door de vacht te gaan voor een meer effectieve en grondige reiniging.
 • Veeg uw Siamese kat af met een washandje zonder shampoo. En terwijl u dit doet, vergeet niet om de ogen en het omliggende gebied schoon te maken.
 • Het is het beste om uw Siamese kat met een handdoek te drogen, maar gebruik het op middelmatige warmte als u een blazer wilt gebruiken.
 • Zodra uw kat volledig droog is, kunt u olie of smeermiddel aanbrengen om de glans en de gezondheid van de vacht van uw kat te verbeteren.

Slotwoorden

Uw Siamese kat in bad doen kan lastig zijn voor sommige huisdiereigenaren, maar als u uzelf en uw kat hierop voorbereidt en weet hoe en wanneer u uw Siamese kat in bad moet doen, kan het zowel voor u als voor uw Siamese kat een aangename ervaring blijken te zijn.