Top 10 Soorten Siamese Katten

Top 10 Soorten Siamese Katten

De Siamees is een elegant ras met unieke kenmerken, waardoor het zich onderscheidt van andere rassen. Deze katten hebben meestal een lichte vacht die contrasteert met hun donkerder gezicht, oren, poten en staart.

Siamese katten komen oorspronkelijk uit Thailand, dat vroeger bekend stond als Siam. De westerse wereld kende ze pas aan het eind van de negentiende eeuw, toen ze werden tentoongesteld op de Crystal Palace Cat Show in Londen.

De Siamees is een natuurlijk ras, waarbij genetische mutatie de oorzaak is van het nieuwe spitse patroon. Ze hebben een rol gespeeld bij het ontstaan van verschillende andere rassen, zoals de Oosterse, de Balinese en de Tonkinese.

Siamese katten kunnen grofweg in twee soorten worden ingedeeld, de traditionele en de moderne. De traditionele variëteit omvat de Old Style, Applehead, en de Klassieke Siamees. Aan de andere kant, populaire moderne Siamezen zijn Wedgies, donker gekleurde points, en licht gekleurde points.

Hier is een uitgebreide gids voor de top types van Siamese katten gevonden over de hele wereld:

Old Style Siamezen

Deze katachtigen hebben een middelgrote lichaamsbouw en grote neus en oren. Ze hebben een duidelijk Thais uiterlijk met goed gevormde amandelogen. Deze actieve katten hebben vaak gekruiste ogen door de manier waarop ze worden gefokt.

Bovendien hebben ze een langer gezicht dan andere traditionele Siamese rassen. Ze zijn goed gespierd met een relatief stevige lichaamsbouw.

Deze katten worden ook wel ”Old Style” genoemd omdat ze veel voorkwamen in de jaren 50, 60 en 70. Ze zijn precies wat de meeste mensen zich voorstellen als ze aan ”Siamees” denken.

Appelkop Siamees

Deze katachtigen hebben hun naam te danken aan het feit dat hun schedels de vorm van appels hebben. Deze katten hebben een gedrongen lichaam met een kortere staart dan de twee andere traditionele rassen. Eigenaars melden dat de Appleheads minder luidruchtig zijn dan andere soorten Siamese katten.

De schoonheid van de Appleahead Siamese ligt in hun donzige vacht. De mannetjes wegen vaak tot 18 pond.

Als u van plan bent een Applehead Siamees te adopteren, zorg er dan voor dat u ze de tijd geeft, want deze katten houden van aandacht van hun baasjes. Het zijn spraakzame katachtigen en kunnen zin hebben om u te vertellen wanneer hun etensbakje leeg is of als het buiten regent.

Klassieke Siamees

Dit type is de meest beweeglijke onder de drie traditionele soorten Siamezen. Ze worden gekenmerkt door hun magere lichamen, grote oren, scherpe gezichten, en spitse snuiten.

Dit ras heeft genetische overeenkomsten met de andere twee traditionele Siamese katten, namelijk de Old-Style Siamese en de Applehead Siamese. Hun lange lichaam en staart onderscheiden hen echter.

De Klassieke Siamees is ergens in de jaren 1400 ontstaan, maar heeft pas onlangs officieel erkenning gekregen. Hij werd erkend door de Cat Fanciers Association en The International Cat Association in 2007, en gecategoriseerd als een ”Advanced New Breed” in 2009.

Wedgie

Deze soort heeft een duidelijk driehoekig of wigvormig gezicht met duidelijke wigvormige lijnen. Ze hebben ook grote, puntige oren, brede neuzen en schuine ogen.

De Wedgie is een relatief moderne variëteit van de Siamees. Het zijn sierlijke katten met een slanke, gespierde lichaamsbouw, een dunne staart en lange poten. De Wedgies werd gecategoriseerd als een showkat en was vrij populair tijdens de jaren 1980.

Deze katachtigen hebben de luidste miauwen op een lagere toon in vergelijking met andere Siamese types. Ze zijn ook aanhankelijk en over het algemeen lief van aard.

De overdreven kenmerken van de wigvormige kop maken ze steeds kwetsbaarder voor ademhalings- en longproblemen, die al veel voorkomen bij de Siamees. Bovendien lopen deze katten ook het risico op een aantal gebitsproblemen, omdat hun smalle gezichtsstructuren de ruimte voor hun tanden beperken om comfortabel te kunnen doorkomen.

Door kruisingen zijn deze katten gevoelig geworden voor nieraandoeningen. Dit heeft hun levensverwachting teruggebracht tot slechts 5-6 jaar. Echter, als ze gezonde maaltijden krijgen en goed verzorgd worden, kunnen deze katten langer overleven.

Seal Point

De Seal Point is de donkerste Siamese kat. Deze waren genetisch zwart, maar met de tijd werd de kleur beperkt tot de points.

Een Seal Point Siamezenpaar was het eerste dat in de jaren 1880 in Engeland aankwam. Deze katachtigen zijn crèmekleurig met donkerder punten op de poten, het gezicht en de staart, die de neiging hebben dieper van kleur te worden naarmate ze ouder worden. De pootkussentjes en het neusleer van dit ras zijn ook donkerbruin.

Seal Point katten hebben een albino oorsprong. De allelen (varianten van een gen) zijn in feite temperatuurgevoelige genen die in verband worden gebracht met albinisme. De diepere tinten op het lichaam van deze katten zijn daar waar hun lichaamstemperatuur koeler is. Hoe minder lichaamswarmte in een gebied, hoe donkerder de vacht van deze katten is.

Blue Point

Deze katten zijn donker gekleurd, met een blauwachtig witte vacht en blauwgrijze vlekken op het gezicht, de ogen, de poten en de staart. De doordringende blauwe ogen van deze katten is wat hen uniek maakt.

De vacht van dit ras wordt donkerder met de leeftijd. De allereerste blue point Siamezen hadden knikstaarten. Mettertijd begon men dit echter als een gebrek te beschouwen en begon men ze anders te fokken om dit kenmerk in de volgende generaties te vermijden.

Blue Points zijn vriendelijke huisdieren en staren je graag aan met die saffieren ogen. Zorg ervoor dat je ze genoeg aandacht geeft, want ze staan erom bekend verlatingsangst te hebben als ze voor een lange tijd alleen gelaten worden.

De Blue Point is genetisch kwetsbaar voor oogproblemen. Sommige aandoeningen die dit ras kunnen treffen zijn lens luxatie en Progressieve Retinale Atrofie (PRA).

Lilac Point

Dit is een van de meest populaire Siamese rassen en werd voor het eerst erkend in de jaren 1960. Het zijn verdunde types van de Blue Point en Chocolate Point rassen.

Deze katachtigen lijken crèmekleurig van hun ogen tot hun poten, met China blauwe ogen. De voetzolen en het neusleer van deze katten hebben een lichtroze tint.

Als u een interactief huisdier wilt, kan het adopteren van een Lilac Point Siamees een goed idee zijn. Ze zijn luidruchtig en melodramatisch van aard en vinden het heerlijk om in de buurt van hun baasje te blijven.

De Lilac Points zijn onafhankelijke katten die alleen maar doen wat ze zelf willen. Het is het beste om deze katten in paren te houden. Het zijn speelse wezens die niet graag alleen zijn.

Chocolate Point

Als je de Chocolate Point niet kent, kan de naam je doen geloven dat ze misschien een donkergekleurde Siamese variëteit zijn. Echter, deze katten zijn eigenlijk een vrij lichte tint bruin.

Ze hebben een overwegend ivoorkleurige vacht met donkerder tinten aan de points. Hun oren zijn meestal dieper van kleur dan de maskers, en hun ogen zijn helder blauw.

Deze katachtigen zijn nieuwsgierig, wat hen soms in de problemen kan brengen. Ze zijn echter over het algemeen vriendelijk en relatief gemakkelijk te trainen. Chocolate Point heeft de neiging zich snel te vervelen en kan speelgoed nodig hebben om binnenshuis mee te spelen of wat vrije tijd buitenshuis om te jagen en te verkennen.

Chocolate Point Siamezen blijven over het algemeen gezond en worden niet al te vaak ziek. Wanneer ze een evenwichtig dieet krijgen en voldoende beweging, kunnen deze katten 15-20 jaar oud worden.

Red Point

De Red Point kat heeft meestal een donker omber, karmozijnrood, of oranje getint pointed patroon. Dit is een zeldzaam ras dat niet vaak wordt gezien.

Deze katachtigen worden gekenmerkt door een crèmekleurige vacht, levendige blauwe ogen, en een roodachtige tint op het gezicht, masker, en staart. Hun neus en pootkussentjes zijn meestal roze van kleur.

De oorsprong van de Red Point Siamees gaat terug tot de jaren 1930. Toen het seal point ras voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk aankwam, werden ze gekruist met de red tabby of de tortoiseshell Britse korthaar die oranje genen bevatte. Dit leidde tot de geboorte van Red Point of Flame Point Siamezen.

De meeste Red Point katten hebben ook strepen op hun poten, gezicht, en staart. Daarnaast kun je ook sproeten zien op hun lippen, neuzen, pootkussentjes, oogleden, en oren.

Cinnamon Point

De Cinnamon Point, samen met de Fawn en Caramel Point Siamezen, zijn nieuwkomers in vergelijking met de andere rassen. Het zijn effen point kleuren, maar ze komen ook voor als Torties, Tabbies, en Tortie-Tabbies.

Cinnamon Point Siamezen lijken sterk op Chocolate Point Siamezen. Terwijl Chocolate Points diepe, chocolade-bruine uiteinden hebben, hebben Cinnamon Point katten eerder roodachtige of roestbruine points.

Net als Chocolate Points, hebben Cinnamon Points rozeachtige voetzolen. Ze onderscheiden zich echter door een cinnamon-bruine neusleer en oogranden. Hun vacht is meestal ivoorkleurig, en hun poten zijn waarschijnlijk bleker dan die van andere points.

Final Word

Historisch gezien werden Siamese katten zeer vereerd door de koninklijke families van Thailand vanwege hun unieke en prachtige uiterlijk. De leden van de koninklijke familie geloofden dat een Siamees hun ziel zou krijgen bij hun dood. Als gevolg daarvan verbleven deze katachtigen vaak graag in tempels en werden ze verzorgd door monniken.

Vandaag de dag zijn Siamezen over de hele wereld populaire huisdieren, dankzij hun voorname uiterlijk en interactieve persoonlijkheden. Het zijn nieuwsgierige en speelse wezens die er een hekel aan hebben zich te vervelen. Als u een actief huisdier wilt, kan het adopteren van een Siamees een geweldig idee zijn. Kijk hier voor een complete lijst van Siamese Katten met foto’s.