Siamese katten vs. Tonkinese katten: Ken de verschillen in deze uitgebreide gids

Siamese katten vs. Tonkinese katten: Ken de verschillen in deze uitgebreide gids

Siamese katten en Tonkinese katten lijken in veel opzichten op elkaar, en je zou ze alleen al op het eerste gezicht kunnen verwarren. Echter, wanneer je goed begint op te letten, kun je de verschillen tussen de twee beginnen te zien. Elk kattenras heeft een uitgesproken en gedurfde persoonlijkheid die onmiskenbaar uniek is. Als u van plan bent een van deze katten te adopteren, kunt u het beste van te voren onderzoek doen, zodat u goed voor uw huisdier kunt zorgen op het moment dat ze hun nieuwe thuis betreden. Dus, dit artikel geeft u een uitgebreide gids over Siamese katten vs Tonkinese katten, zodat u de verschillen tussen de twee rassen kunt leren kennen.

Feiten over Siamese en Tonkinese Katten

Voordat u zich verdiept in de verschillen tussen deze twee kattenrassen, moet u een duidelijk inzicht hebben in een aantal basisfeiten over deze katten. Op deze manier kunt u effectief bepalen of een ras geschikt is voor u of niet. Het maken van een weloverwogen beslissing bij het aanschaffen van een huisdier is noodzakelijk omdat het ervoor zorgt dat u in staat bent om voor uw huisdier te zorgen en dat uw huisdier gelukkig is in zijn nieuwe thuis.

Feiten over Tonkinese Katten

Tonkinese katten zijn geen ras van zichzelf. Ze zijn een product van een kruising tussen Siamese en Burmese katten. Daarom lijken ze erg op Siamese katten. In feite komen ze ook voor in 4 vachtkleur categorieën, blauw, naturel, platina, en champagne. Bovendien hebben ze drie subcategorieën voor elk van deze. De subcategorieën zijn gebaseerd op de contrastniveaus. Dus, er zijn:

 • Laag contrast (effen patroon)
 • Middelmatig contrast (nertspatroon)
 • Hoog contrast (puntpatroon)

Ook deze katten zijn afkomstig uit Thailand, net als Siamese katten. Bovendien erven ze ook een aantal van de speelse en levendige kenmerken van hun ouderrassen.

Met dat gezegd, hier zijn een aantal snelle feiten over Tonkinese (of Tonk) katten:

 • Levensduur: 10 tot 15 jaar
 • Gemiddeld gewicht (volwassen): 10 tot 14 pond
 • Gemiddelde lengte (volwassen): 12 tot 15 centimeter
 • Karaktereigenschappen: Vriendelijk, speels, liefdevol, actief
 • Verzorgingseisen: Wekelijks borstelen (in sommige gevallen twee keer per week)
 • Hondvriendelijk: Ja

Feiten over Siamese katten

Siamese katten zijn een van de meest erkende en oudste katten ter wereld. Het is het 5e meest populaire kattenras in de VS op dit moment. Als u wel eens een Siamese kat hebt gezien, hebt u misschien gezien dat de points donker zijn, terwijl de rest van het lichaam licht van kleur is. De points omvatten de poten, het gezichtsmasker, de oren en de staart – in wezen alle uiteinden van zijn lichaam.

Volgens de Cat Fanciers Association (CFA), zijn er slechts 4 kleuren Siamese katten. Deze omvatten:

 1. Seal point
 2. Blue point
 3. Lilac point
 4. Chocolate point

Met dat gezegd, hier zijn enkele snelle feiten over Siamese katten:

 • Levensduur: 10 tot 15 jaar
 • Gemiddeld gewicht (volwassen): 6 tot 14 pond
 • Gemiddelde lengte (volwassen): 11 tot 14 centimeter
 • Karaktereigenschappen: Spraakzaam, speels, veeleisend, trouw
 • Vereisten voor vachtverzorging: Wekelijks borstelen
 • Hondvriendelijk: Ja

Siamese katten vs. Tonkinese katten

Nu enkele feiten over deze katten duidelijk zijn, is het tijd om de verschillen tussen Siamese katten en Tonkinese katten te bespreken in termen van hun persoonlijkheidskenmerken en andere factoren.

Hier zijn enkele karaktertrekken die vergeleken worden tussen de twee soorten katten.

Vriendelijkheid

Tonkatten zijn een van de meest vriendelijke kattenrassen die er zijn. Ze houden van menselijk gezelschap, en ze zullen je waarschijnlijk overal volgen waar je gaat. Wat meer is, is dat je de zichtbare vreugde in hun houding kunt zien wanneer ze met je omgaan. Het is dus gemakkelijk om een sterke band met je huisdier te krijgen in het geval van Tonk katten. Ook kunnen Tonk katten heel goed opschieten met kinderen en andere katten – wat gebruikelijk is bij veel kattenouders.

Als je kinderen en katten in huis hebt, is het altijd het beste om de interactie tussen hen in de gaten te houden. Kinderen weten misschien niet hoe ze op de juiste manier met katten moeten omgaan en kunnen uiteindelijk uw huisdier pijn doen. Probeer uw kinderen dus te leren hoe ze voor hun huisdieren moeten zorgen en houd tegelijkertijd toezicht op elke speelsessie. Tonkatten hebben ook de neiging om zich vriendelijk en op hun gemak te gedragen bij gasten. Het kan dus gebeuren dat uw kat zich over uw gasten wrijft.

Siamese katten zijn ook vriendelijke katten. Ze volgen je overal en houden je gezelschap. Ze zijn echter niet zo vriendelijk als Tonks. Het kan dus zijn dat ze niet zo goed overweg kunnen met andere katten in uw huis. Dit verschilt natuurlijk van geval tot geval, maar het is wel iets om te weten. Bovendien is de vriendelijkheid van Siamese katten meestal voorbehouden aan vertrouwde mensen en huisdieren. Ze hebben niet veel interactie met nieuwe gezichten.

Praatgraag

Als u ooit gelezen heeft over de persoonlijkheidskenmerken van Siamese katten, dan heeft u vast geleerd dat dit ras bekend staat om zijn bijzonder praatgraagheid. Daarom kunt u verwachten dat uw Siamese kat zal proberen met u te praten. Praten (of miauwen) is hun manier om hun genegenheid uit te drukken. Bovendien verwachten ze ook een reactie van u, dus u zult attent moeten zijn op zijn gepraat. Als u een kameraad wilt, dan is een Siamese kat een goede keuze.

Tonkinese katten, daarentegen, zijn veel volgzamer. Ze zijn beduidend stiller dan Siamese katten, wat geweldig is voor huisdiereigenaren die niet willen dat hun katten voortdurend vocaal tegen hen zeuren. Dus, als u op zoek bent naar stilte in uw huis, kan een Tonkinese kat een betere keuze zijn dan een Siamees.

Gezondheid

Tonkinese katten zijn over het algemeen robuuster in termen van gezondheid. Ze zijn gevoelig voor zeer erfelijke ziektes, en ze zijn over het algemeen gezonder dan andere raskatten. Dit betekent ook dat de verzorging van dit ras gemakkelijker zal zijn, vooral voor nieuwe katteneigenaren. Dat gezegd hebbende, Tonk katten kunnen last hebben van maag-darm aandoeningen, astma, en meer. Bezoek dus regelmatig de dierenarts om er zeker van te zijn dat uw kat gezond is.

Siamese katten zijn echter vatbaarder voor verschillende ziekten. Een van de meest voorkomende is tandvlees- en mondziekten. Daarnaast hebben Siamese katten de neiging om gastro-intestinale aandoeningen, leverziekten, hartziekten, astma, nierziekten, en nog veel meer te krijgen. Daarom moet u regelmatig de dierenarts bezoeken om de gezondheid van uw kat te controleren.

Enkele overeenkomsten tussen Siamezen en Tonkatten

Een gids over Siamese katten vs Tonkinese katten zou onvolledig zijn zonder ook enkele van de overeenkomsten tussen de twee rassen te bespreken.

Actieve en speelse katten

Zowel Siamese als Tonkinese katten zijn speelse katten. Het zijn intelligente wezens en genieten van interactie en spelen met mensen en andere katten. Deze katten hebben veel energie en zwerven en verkennen hun omgeving, zoemen rond in uw huis, en springen op verhoogde voorwerpen. U moet niet overwegen een van deze katten te nemen als u op zoek bent naar een rustige kat.

Ook vanwege hun intelligentie zijn deze katten snel verveeld. Je moet ze consequent aandacht geven. Siamese katten zijn veeleisender en vragen meer aandacht dan Tonks. Het verschil is echter niet zo groot dat het in de bovenstaande discussie niet aan de orde komt. U kunt dus overwegen om een metgezel voor uw kat te nemen (zoals een andere kat) als u veel werkt en het grootste deel van de dag niet thuis zult zijn.

Geen kieskeurige eters

Een van de beste eigenschappen van deze katten is dat het geen kieskeurige eters zijn. Ze zijn meestal tevreden met welk voedzaam voedsel je ze ook voorschotelt. Echter, zowel Siamezen als Tonkatten hebben de gewoonte om te veel te eten. Je moet dus voorzichtig zijn met de hoeveelheid voer die je ze geeft. Als u meer dan één kat heeft, zorg er dan voor dat u de maaltijden in de gaten houdt. Zorg ervoor dat uw kat niet van het bord van een andere kat eet als hij dat probeert. Te veel eten kan schadelijk zijn voor de gezondheid van Siamezen en Tonkatten.

Ondeugend

Deze katten zijn niet bang om zich te buiten te gaan aan een beetje kattenkwaad om zichzelf te vermaken. Zo kunnen ze vazen laten vallen, aan toiletrollen trekken, enzovoort. Ook kunnen ze in de gaten houden waar u voedsel bewaart, hoe u lades opent en hoe kastdeurtjes sloten werken. Ze kunnen dus proberen toegang te krijgen tot wat daar verborgen ligt als u er niet bent. Wat u kunt doen om dit tegen te gaan is de etenswaren buiten bereik houden en uw huis kat-proof maken.

Laatste paar woorden

Nu u op de hoogte bent van enkele subtiele verschillen tussen Siamese katten en Tonkinese katten, kunt u een metgezel kiezen die het beste bij u en uw huishouden past. Siamezen kunnen behoeftiger en spraakzamer zijn, terwijl Tonkinezen over het algemeen vriendelijker en gastvrijer zijn. Echter, als u op zoek bent naar een liefdevolle en actieve kat, kan het met geen van beide rassen fout gaan.