Siamese katten vs. Himalaya katten: Ken de verschillen

Siamese katten vs. Himalaya katten: Ken de verschillen
  • Bent u van plan om een kat te adopteren?
  • Bent u op een punt waar u niet kunt beslissen of u voor Himalaya katten of Siamese katten moet gaan vanwege hun gelijkenissen?

Als jij dit bent, dan is dit bericht voor jou.

Veel nieuwe huisdiereigenaren zijn verward over de vraag of ze moeten kiezen voor Siamese katten vs. Himalaya katten omdat de twee kattenrassen op elkaar lijken. Ze bezitten beide een soortgelijk pointkleurpatroon en hebben opvallend mooie gelaatstrekken. Maar er zijn veel meer verschillen. De twee kattenrassen verschillen in uiterlijk, persoonlijkheid, verzorgingsbehoeften, levensverwachting, en nog veel meer. Laten we beginnen met het begrijpen van de verschillen tussen Siamese katten vs Himalaya katten, maar voordat we in de details treden, laten we een kijkje nemen bij elk van de twee kattenrassen.

Siamese Katten

Siamese katten zijn een natuurlijk ras met een eeuwenoude oorsprong. Het kattenras kwam uit Thailand en vond zijn weg naar de V.S. en Europese landen in de 19e eeuw. Sindsdien is de Siamese kat een populair kattenras dat beroemd is om zijn fabelachtige uiterlijk en supervriendelijke gedrag.

Met een lange en slanke lichaamsbouw en een halflange puntige en duidelijk gekleurde vacht, zijn de oren, neus en poot van de Siamese kat anders dan de rest van het lichaam. De oorspronkelijke kleur van de raszuivere Siamese kat is een seal point, die tegenwoordig vrij zeldzaam is. U kunt echter Siamese katten vinden met verschillende kleuren op hun points, waaronder blauw, chocolate, lynx, en lilac.

Het opvallende kenmerk van een Siamese kat is de amicale persoonlijkheid van het huisdier. Siamese katten zijn sociaal en genieten van het gezelschap van mensen en andere huisdieren. Bovendien zijn ze zeer actief en vragen ze de aandacht van de eigenaar. Als ze zich overweldigd of genegeerd voelen, zijn ze ook nogal luidruchtig, zodat u als huisdiereigenaar veel tijd en aandacht aan uw Siamese kat moet besteden.

Himalaya Katten

In tegenstelling tot de Siamese katten, zijn Himalaya katten een kruising tussen Perzische katten en Siamese katten. Vandaar dat de Himalaya katten een resultaat zijn van menselijk ingrijpen. En omdat Himalaya katten zijn gekruist tussen Siamese katten en Perzische katten, delen zij een aantal kenmerken en persoonlijkheidskenmerken van zowel de Siamese als de Perzische katten.

De Himalaya katten zijn langharige, harige katten die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren. Bovendien hebben ze een ronder gezicht en rondere gelaatstrekken die hen een meer volumineus uiterlijk geven. De Himalaya katten hebben dikkere poten en een kortere, dikkere nek.

Als je naar de persoonlijkheid van Himalaya katten kijkt, zijn ze een speels kattenras, maar ze zijn niet erg actief, nieuwsgierig, en vocaal. Het ras is meer een laid-back type huisdier dat veel verzorging nodig heeft vanwege zijn dikkere, langere vacht.

Verschillen tussen Siamese katten vs. Himalaya Katten

Laten we eens nader kijken naar het verschil tussen de twee kattenrassen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

De oorsprong

De Siamese katten zijn een natuurlijk ras. Zij zijn veel ouder dan de Himalayakatten; deze laatste zijn echter het resultaat van menselijk ingrijpen. Toen de mens Siamese katten en Perzische katten met elkaar kruiste, kreeg de kruising de naam Himalaya katten. Door het DNA van de Siamese katten, lijken de Himalaya katten vertrouwd met het Siamese kattenras. Echter, omdat het een kruising is tussen Siamese en Perzische katten, hebben de resulterende Himalaya katten ook fysieke kenmerken en persoonlijkheidskenmerken die vergelijkbaar lijken met de Perzische katten.

Uiterlijk

Misschien wel het meest voor de hand liggende verschil tussen Siamese katten en Himalaya katten is de lengte van hun vacht. De twee kattenrassen mogen dan een vergelijkbare kleurschakering hebben, maar de lengte van de vacht maakt het verschil tussen de twee. Siamese katten hebben een veel kortere vachtlengte in vergelijking met Himalayakatten. Aan de andere kant hebben Himalaya katten een lange, pluizige vacht.

Afgezien van het verschil in lengte van de vacht, is er een verschil in de lichaamskenmerken van Siamese katten vs. Himalaya katten. Op het eerste gezicht kunnen de Himalayan en de Siamese katten op elkaar lijken vanwege de gelijkenis in kleur, maar als je beter kijkt, zul je je realiseren dat de twee kattenrassen opvallend verschillend zijn.

De Himalayan katten hebben een rond gezicht, een korte neus en vanwege deze uitgesproken neusvorm, ziet het gezicht van Himalayan katten er platter uit. Bovendien, als je naar de oren kijkt, hebben de Himalayan katten kleine, ronde oren. Verder zijn de poten en de nek van Himalaya katten kort en dik. Het kattenras heeft een dikke staart met veel haar.

Aan de andere kant hebben Siamese katten een lang en slank postuur met lange poten en een lange, dunne staart met weinig haar op de staart. Bovendien zijn de gelaatstrekken van Siamese katten ook anders dan die van Himalayakatten. Siamese katten hebben een driehoekig gezicht met lange driehoekige oren.

Al met al zijn de Himalayakatten veel bonter in vergelijking met de slanke en langharige Siamese katten.

Een ander verschil in het uiterlijk van de Siamese katten vs. Himalayakatten is het verschil in hun kleuren. De Siamese katten zijn verkrijgbaar in vier traditionele seal point kleuren waarbij bepaalde lichaamsdelen een aparte kleur hebben. Aan de andere kant, zijn de Himalayan katten verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties.

Persoonlijkheid

Afgezien van hun uiterlijk, verschillen de twee kattenrassen aanzienlijk als het gaat om persoonlijkheid. Siamese katten zijn over het algemeen actiever en speelser. Bovendien zijn ze dol op menselijke aandacht, dus ze zijn graag bij u in de buurt. In feite houden Siamese katten ervan om bij alle aspecten van uw leven betrokken te zijn, ongeacht wat u wilt. Verder zijn Siamese katten luidruchtig en zijn ook vrij luidruchtig over hun behoeften.

Aan de andere kant, Himalaya katten zijn relaxte en rustige katachtigen die ervan genieten om verzorgd te worden. Ze zijn ook heel speels en sociaal, maar ze zijn niet zo actief, vocaal, en happening als Siamese katten. Himalaya katten zijn niet zo vocaal als Siamese katten.

Verzorgingsbehoeften

Vanwege het duidelijke verschil in de lengte van de vacht, is er een groot verschil in de verzorgingsbehoeften van Siamese katten vs. Himalaya katten. De laatste heeft veel meer vachtverzorging nodig, dankzij hun lange vacht. In feite moeten de Himalaya katten elke dag worden verzorgd om hun uiterlijk te behouden. Bovendien moeten Himalaya katten ook regelmatig worden geborsteld om het risico op het ontwikkelen van matten te verminderen, die infecties kunnen veroorzaken en ook kunnen ingroeien in de huid als ze niet op tijd goed worden behandeld.

Aan de andere kant hebben Siamese katten geen frequente behoefte aan vachtverzorging. In feite is het borstelen van uw kortharige Siamese kat eenmaal per week meestal voldoende, maar als u een Siamese kat met lang haar heeft, is het het beste om uw Siamese kat ten minste tweemaal per week te borstelen.

Levensverwachting

Siamese katten hebben een veel langere levensduur in vergelijking met Himalayan katten. Terwijl u kunt verwachten dat uw Siamese kat tot 20 jaar en zelfs langer leeft, hebben Himalayan katten een levensverwachting tussen 12 en 15 jaar.

Siamese katten vs. Himalayan katten – Welke te kiezen?

Gezien de details vermeld in dit bericht, zullen we zeker verschijnen van de verschillen tussen Siamese katten vs. Himalayan katten. De Siamese katten zijn een natuurlijk ras, terwijl de Himalaya katten een kruising zijn tussen Siamese en Perzische katten. Vandaar dat zij kenmerken en karaktereigenschappen van zowel Siamese als Perzische katten delen. Bovendien is er een opvallend verschil in de lengte van de vacht en de fysieke kenmerken van Siamese en Himalayan katten. De Siamese katten hebben een korte vacht, terwijl de Himalayakatten bonter zijn en een langere vacht hebben. Bovendien zijn de Siamese katten slanker en groter in vergelijking met de magere Himalaya katten.

Naast hun uiterlijk verschillen de twee kattenrassen ook in hun temperament en persoonlijkheid. Siamese katten houden van menselijke interactie en willen graag betrokken blijven bij alle aspecten van uw leven, maar dat is niet het geval bij de zachtere en minder luidruchtige Himalaya katten. Gezien het verschil in de lengte van hun vacht, hebben de twee kattenrassen verschillende behoeften op het gebied van vachtverzorging. Terwijl de Himalaya katten veel regelmatiger moeten worden verzorgd, is dat niet het geval bij de kortharige Siamese kat. Tenslotte is er een verschil in de levensverwachting van de twee kattenrassen. Siamese katten leven langer in vergelijking met de Himalaya katten.

Dus als u wilt kiezen tussen een Siamese kat en een Himalaya kat, komt het allemaal op u aan. Als u een thuisblijver bent die houdt van het gezelschap van een luidruchtige en veeleisende kat die niet veel verzorging nodig heeft, dan is een Siamese kat iets voor u. Maar als u de voorkeur geeft aan een ontspannen huisdier dat niet veeleisend is, maar wel veel verzorging nodig heeft, dan zijn Himalaya katten iets voor u.