Siamese katten versus Ragdoll katten: Ken de verschillen

Siamese katten versus Ragdoll katten: Ken de verschillen

Het is gemakkelijk om Siamezen en Ragdolls te verwarren, omdat hun kleuren en vachten veel op elkaar lijken. Toch zijn het in feite verschillende rassen.

Ragdolls zijn over het algemeen ontspannen en kalm, terwijl Siamezen dol zijn op aandacht. Bovendien kan het trainen van Ragdoll katten een uitdaging zijn vanwege hun onafhankelijke aard. Siamese katten daarentegen zijn reactiever dan Ragdolls.

Verschillen tussen Siamees en Ragdoll Katten

De basisverschillen tussen een Siamees en een Ragdoll kat zijn als volgt:

 • De gemiddelde lengte van een volwassen Siamese kat is 15-20 centimeter, terwijl die van een Ragdoll 17-21 centimeter is.
 • Het gemiddelde gewicht van een Siamese kat is 6-14 pond, terwijl dat van een Ragdoll kat 10-20 pond is.
 • Siamese katten leven meestal tussen de 8-15 jaar. Ragdoll katten daarentegen hebben een iets langer leven, variërend tussen 12-17 jaar.
 • Siamese katten moeten elke week geborsteld worden om hun vacht te onderhouden. Omdat Ragdoll katten aanzienlijk meer vacht hebben, moeten ze ten minste twee keer per week worden geborsteld en twee keer per maand in bad.

Herkomst

De geschiedenis van de Siamese kat gaat terug tot het 13e eeuwse Thailand, waardoor ze een van de oudste kattenrassen zijn. De Siamees werd voor het eerst naar de VS gebracht als een geschenk voor de vrouw van president Rutherford B. Haye, Lucy. Vandaag de dag is de Siamese kat een favoriet in het land geworden.

Ragdoll katten, aan de andere kant, werden gecreëerd in Riverside, Californië, door een fokker genaamd Ann Baker. Zij fokte een witte, langharige kat in haar buurt met andere katten die zij bezat of ontdekte. Ze selecteerde zorgvuldig het uiterlijk, de persoonlijkheid en andere criteria om het Ragdoll ras te creëren.

Uiterlijk

Hoewel de Siamese en Ragdoll katten een vergelijkbaar kleurenpatroon hebben, zijn er duidelijke verschillen in hun uiterlijk. Siamese katten hebben een slank lichaam en een glanzende vacht. Ze hebben een crèmekleurige vacht die donkerder wordt op de uiterste punten van hun lichaam, zoals gezicht, oren, poten en staart.

Ragdoll katten, aan de andere kant, zijn groter en hariger dan de Siamees. Terwijl Siamese katten tussen de 8-10 pond wegen, kunnen Ragdoll katten tot 12 pond wegen.

Met kort en zijdeachtig haar, kunnen Siamese katten vrij gemakkelijk worden verzorgd. Ragdoll katten daarentegen zijn relatief onderhoudsgevoelig, omdat ze een langere vacht hebben en veel verharen. Bovendien komen Ragdoll katten voor in een grotere verscheidenheid van kleuren dan Siamezen.

Seal point Siamezen zijn de meest populaire soort Siamees. Ze komen echter ook voor in vele andere kleuren, zoals seal point, chocolate point, blue point, lilac point, cream point, en flame point. Toen het ras in populariteit toenam, begonnen kattenfokkers ook interesse te tonen in andere patronen, zoals lynx, tabby, en tortie.

Evenzo was seal point ooit het meest populaire type Ragdoll kat. Met de tijd begonnen mensen ook andere variëteiten te verkiezen. Deze omvatten ook blue point, lilac point, chocolate point, cream point, en tabby.

Persoonlijkheid

De Siamese en Ragdoll katten hebben nogal verschillende persoonlijkheden. Ragdolls zijn meestal zachtaardig en discreet, terwijl Siamese katten actief en vrij extrovert zijn.

Ragdolls danken hun naam aan het feit dat ze de neiging hebben om letterlijk rond te fladderen als een ragdoll wanneer je ze oppakt. Ze zijn volgzaam van aard en genieten rustig van het gezelschap van anderen. Ze vinden het heerlijk om met je te knuffelen en quality time met je door te brengen.

Siamese katten daarentegen zijn aandachtszoekers. Ze zijn luidruchtig en laten je zeker weten wanneer ze interactie nodig hebben. Als ze iets willen, zullen ze naar je miauwen totdat je ze geeft wat ze zoeken.

Hoewel Ragdolls vreedzame wezens zijn, houden ze niet van het gezelschap van honden. Ze zijn graag het enige huisdier, zodat ze exclusieve aandacht kunnen krijgen. Siamezen daarentegen zijn speelse katachtigen met een energieniveau dat vergelijkbaar is met dat van honden, waardoor ze snel vrienden worden.

Siamese katten houden van spelen. Ze hebben een ondeugende inslag en hebben de neiging om de aandacht van iedereen in huis te trekken. Siamezen zijn ook nieuwsgierige wezens, dus zorg ervoor dat ze niet in kasten of andere ruimtes komen waar u ze niet wilt hebben.

Siamese katten zijn niet alleen energiek en interactief, maar ze zijn ook nogal gevoelig. Als je ze niet de aandacht geeft die ze nodig hebben, kunnen ze depressief worden of zich gaan misdragen. Hoewel Ragdolls ook aandacht nodig hebben, zijn ze rustiger en onafhankelijker dan Siamese katten.

Verzorging

Siamese katten hebben veel meer aandacht nodig dan Ragdolls. Als u overdag lange tijd van huis bent en niet in staat bent om veel tijd aan uw huisdier te besteden, dan is het adopteren van een Siamees misschien niet het beste idee.

Siamese katten hebben de neiging om verlatingsangst te krijgen als ze niet genoeg aandacht krijgen van hun baasje. Om uw Siamese kat tevreden te houden, kunt u ze een voedselpuzzel geven om ze lang bezig te houden.

Vergeet echter niet dat speelgoed geen vervanging is voor de liefde en zorg die u ze geeft. Het kan zijn dat uw kat u door het hele huis volgt en miauwt om aandacht.

Hoewel Ragdoll katten niet zo veeleisend zijn als de Siamees, hebben ze nog steeds uw tijd nodig. Trek elke dag ongeveer 20 minuten uit om met uw kat te spelen. Deze katten hebben een voorliefde voor balletjes, en kunnen na verloop van tijd zelfs leren apporteren. Omdat Ragdolls een dikke en pluizige vacht hebben, moeten ze regelmatig geborsteld worden om ze te ontdoen van vet vuil, dode haren en knopen.

Siamese katten houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en kunnen jaloers worden als u de aandacht van hen afleidt of meer aandacht geeft aan andere huisdieren. Aan de andere kant zal een Ragdoll kat tevreden zijn als hij gewoon lekker dicht tegen u aanligt. Ze houden van lichamelijk contact, zoals knuffelen, maar zijn net zo gelukkig als u andere dingen doet terwijl u ze aait.

Training

Zowel Siamese katten als Ragdoll katten zijn intelligent en leren graag trucjes. Siamese katten hebben een koppige inslag, maar ze houden van uitdagingen omdat ze een energiek karakter hebben.

Het is het beste om een consequente aanpak te hanteren bij het trainen van een Siamees. Gebruik geen harde aanpak of iets dat uw huisdier pijn zou kunnen doen. Negatieve versterking werkt niet en zou zelfs contraproductief blijken te zijn.

Wanneer uw Siamese kat iets goed doet, zorg er dan voor dat u haar beloont met een traktatie. Zorg ervoor dat u onmiddellijk reageert, zodat uw kat begrijpt dat u blij was met haar gedrag.

Siamezen worden vaak getraind om showkatten te worden, vanwege hun vermogen om kunstjes te leren. Ze zullen waarschijnlijk genieten van de tijd die u besteedt aan het trainen, omdat ze het zien als een teken van genegenheid.

Siamese katten zijn nogal nieuwsgierig en ondeugend, dus u zult merken dat ze dingen van uw meubels af stoten of eraan krabben. Het is daarom belangrijk om ze van jongs af aan op te voeden, zodat ze zich op de juiste manier leren gedragen.

Ragdoll katten hebben daarentegen een luier temperament en krullen zich liever op schoot op dan dat ze kunstjes leren. Hoewel ze intelligent zijn, zijn ze niet altijd geneigd om uw bevelen op te volgen.

Het motiveren van een Ragdoll kat kan een strijd zijn. Als ze niet in de stemming zijn, kan zelfs het lokken met traktaties niet werken. Ze spelen echter graag met speelgoed als ze wel in de stemming zijn.

Of je nu een Siamees of een Ragdoll hebt, zorg ervoor dat je altijd positieve versterking gebruikt tijdens het trainen. Dit maakt de ervaring aangenaam voor uw huisdieren en kan hen zelfs motiveren om verder te leren.

Welk ras is geschikt voor u?

Zowel Siamese als Ragdoll katten zijn populaire en aantrekkelijke huisdieren. Hier volgt een korte beschrijving van de kenmerken van de twee rassen om u te helpen beslissen welke u wilt adopteren:

Siamese Kat

 • Deze katten zijn het beste voor gezinnen met kinderen, omdat ze dol zijn op aandacht. Kinderen kunnen de speelsheid van uw huisdier evenaren om haar gelukkig en tevreden te houden.
 • Omdat Siamese katten sociaal zijn, is het adopteren van een Siamese kat een goed idee als u al andere huisdieren in huis heeft. Ze kunnen het zelfs goed vinden met honden.
 • Omdat Siamezen nogal energiek zijn, adopteer er alleen een als u elke dag genoeg tijd heeft om met haar te spelen.
 • Hoewel Siamese katten slim zijn, kunnen ze soms ook koppig zijn. Het trainen van een Siamese kat vergt veel tijd en geduld.

Ragdoll Kat

 • Ragdoll katten zijn van nature onafhankelijk. Hoewel ze graag knuffelen, hebben ze niet de hele tijd aandacht nodig. Als u een relatief druk schema heeft, kan het adopteren van een Ragdoll kat een betere optie zijn dan een Siamees.
 • Als u een relaxte persoonlijkheid heeft, is het adopteren van een Ragdoll kat een goed idee. Ragdolls houden van luieren en houden af en toe van knuffelen.
 • Ragdolls hebben een dikke en lange vacht, en zijn daarom niet ideaal voor mensen die allergisch zijn voor langharige katten.

Final Word

Siamese katten en Ragdoll katten zijn beide kwaliteitsdieren. Siamezen hebben een relatief korte en glanzende vacht in tegenstelling tot langharige en pluizige Ragdolls. Siamezen zijn heel speels en hebben veel liefde en aandacht nodig. Ragdolls daarentegen zijn het meest geschikt voor meer relaxte huisdiereigenaren omdat ze van nature rustiger zijn.