Oefeningen en spelletjes voor uw Siamese kat

Oefeningen en spelletjes voor uw Siamese kat

Een van de meest opvallende eigenschappen van een Siamees is hun energieke aard. U zult ze vaak van uw bank af zien springen of met willekeurige voorwerpen in huis zien spelen.

Deze temperamentvolle katachtigen hebben veel fysieke en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven. Als ze die niet krijgen, kunnen ze zich snel gaan vervelen en zich overgeven aan destructief gedrag. Er zijn verschillende oefeningen en spelletjes beschikbaar om uw kat gestimuleerd en tevreden te houden.

Waarom hebben Siamese katten spelen nodig?

Algemeen wordt aangenomen dat katten spelen om vaardigheden te oefenen, zoals jagen, die ze van nature nodig zouden hebben om te overleven als ze in het wild leefden. Er zijn echter meer redenen achter het speelse gedrag van uw kat.

Stress Verlichting

U zult merken dat uw kat het dichtstbijzijnde speeltje of voorwerp grijpt en er al haar energie op richt. Katten hebben de neiging om negatieve energie kwijt te raken door achter hun speelgoed aan te gaan en het na te doden. Zelfs aan meubels krabben is voor katten een stressverlichtende bezigheid. Als u merkt dat uw kat dat doet, is het een goed idee om een krabpaal voor ze te kopen.

Lichamelijke oefening

Lichamelijke beweging is van vitaal belang voor uw Siamees om gezond te blijven. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ze zo graag met speelgoed spelen. Springen, klimmen en rennen helpt om ze in goede conditie te houden.

Geestelijke oefening

Spelen stimuleert zeker de geest. Siamese katten hebben een beweeglijke geest en spelen helpt om die te behouden. Als uw kat oud is, kan mentale stimulatie via spel de kans op Alzheimer minimaliseren.

Ontwikkeling

Oefeningen en spelletjes helpen bij de mentale ontwikkeling van katten. Speelse activiteiten helpen kittens niet alleen zichzelf te ontdekken, maar ook de wereld om hen heen te leren kennen. Zo leren ze bijvoorbeeld dat een bal wegrolt als ze er met hun pootje tegenaan slaan, en dat bijten in hun eigen staart zeker pijnlijk is.

Door te spelen leren katten de begrippen oorzaak en gevolg kennen, wat van vitaal belang is voor hun ontwikkeling. Bovendien maakt lichaamsbeweging hun spieren sterker en leren ze hand(poot)-oog coördinatie.

Zelfvertrouwen

Sommige katten zijn verlegen en hebben tijd nodig om zich open te stellen. Oefeningen en spelletjes zorgen voor de broodnodige afleiding, want katten zijn altijd geneigd om ermee te spelen. Speelgoed helpt katten ook zich veilig te voelen in hun nieuwe huis. Als u een verlegen kat heeft, geef haar dan een speeltje of twee om haar zelfvertrouwen op te krikken.

Binding

Het is een goed idee om speelgoed te gebruiken voor interactie met uw huiskat. Siamezen zijn gezellige wezens die graag een band opbouwen met hun baasjes. Het is daarom van vitaal belang om met uw nieuwe harige vriend te spelen om een band met hem op te bouwen.

De beste oefeningen en spelletjes voor uw kat

Hoewel katten over het algemeen worden beschouwd als rustig en kalm, hebben ze wel degelijk behoefte aan lichaamsbeweging. Hoewel katten niet zo veel beweging nodig hebben als honden, raden dierenartsen spelletjes en trainingen aan om ze fit te houden. Enkele van de meest populaire oefeningen en spelletjes voor katten zijn:

Kattentoren

Kattentorens met meerdere verdiepingen zijn overal verkrijgbaar in dierenwinkels, maar ook online. Katten klimmen graag in de hoogte en kijken neer op hun territorium.

Katten die buiten leven klimmen graag in bomen omdat ze zo de wereld beneden kunnen overzien vanuit een veilige plek. Binnenkatten hebben hetzelfde plezier van kattentorens of kattenbomen. Ze voelen zich er niet alleen zelfverzekerder door, maar krijgen ook de broodnodige lichaamsbeweging.

Laser Pointers

Laser pointers zijn uitstekend geschikt om een luie kat actief te maken. Druk gewoon op de knop van uw laserpointer en richt hem op de vloer of muur. Uw kat zal er binnen de kortste keren op springen.

Laserpointers zorgen voor een aanzienlijke mentale stimulatie van uw kat en voorkomen dat ze zich overmatig vervelen. De laserstraal ziet er voor uw kat uit als een snel bewegende prooi, waardoor ze er veel plezier aan kan beleven. Tot slot kunt u uw kat als beloning naar een traktatie leiden.

Kattenspeeltjes

Kattekruid is een overblijvend kruid dat oorspronkelijk uit Europa komt. Veel kattenspeeltjes bevatten gedroogd en gemalen kattenkruid om katten aan te trekken. Nepetalacton is het hoofdbestanddeel van kattenkruid, dat chemische stoffen in de hersenen activeert die verband houden met stemming en geluk.

Katten reageren meestal op speeltjes met kattenkruid door hyperactief te worden. Ze kunnen rollen of omdraaien voor ongeveer 5-12 minuten. Catnip is niet alleen goed om een kat te motiveren om te spelen, maar helpt ook hun stressniveau te verlagen.

Speeltjes met toverstokken

Jagen is een natuurlijk instinct bij alle katten. Net zoals buitenkatten achter prooien aan jagen, hebben binnenkatten soortgelijke mogelijkheden nodig. Speeltjes bootsen prooien na, waardoor ze een geweldige bron van opwinding zijn voor huiskatten.

Een speeltje kan gewoon een stokje zijn met een dunne doek of lint aan een uiteinde. Je kunt er mee schudden, zwaaien of fladderen, zodat het lint beweegt op een manier die lijkt op een vogel, insect of een andere prooi. Een belangrijk voordeel van een staafje is dat het een veilige afstand houdt tussen de klauwen van uw Siamese kat en uw huid.

Ballenspeeltjes

Ballenspeeltjes zijn nogal aantrekkelijk voor katten. De manier waarop ze over de vloer rollen lijkt op de beweging van muizen en andere prooidieren. Het kan een goed idee zijn om snoepjes, lawaaimakers, of catnip in het balspeelgoed te stoppen om het aantrekkelijker te maken voor uw kat. Enkele van de populaire balspeeltjes zijn:

  • Opgerold papier (u kunt verschillende texturen en afmetingen proberen)
  • Ping-pong ballen
  • Ballen met belletjes
  • Mylar ballen
  • Spons ballen

Vogelvoederhuisjes en aquaria

Oefeningen en spelletjes voor Siamezen zijn onder andere het kijken naar vogelvoederhuisjes of aquaria. Dit kan een behoorlijke stimulans zijn voor uw harige vriend. Katten kijken graag naar vissen en vogels in hun natuurlijke omgeving.

U kunt een kattenzitje bij het raam kopen, zodat uw Siamese kat de wereld buiten beter kan zien. U kunt ook een kattenboom bij een raam zetten met echte bomen buiten, zodat uw kat ervan kan genieten om erin te klimmen en vogels te zien rondfladderen.

Clicker Training

De roofzuchtige instincten van uw kat maken het leuk voor haar om haar eten te ’verdienen’. Clicker training is zowel stimulerend als leuk voor uw huisdier. Een clicker is een klein, plastic apparaatje dat gebruikt wordt om een geluid uit te zenden dat uw kat gemakkelijk kan horen.

Neem de clicker in de ene hand en een traktatie in de andere. Laat uw kat de traktatie zien, zodat ze naar u toe komt. Zodra ze dat doet, ’klik’ je en overhandig je haar de traktatie. Op deze manier zal uw huisdier snel leren om goed gedrag te associëren met het klikkende geluid.

Puzzelspeelgoed

Puzzelspeelgoed houdt uw kat behendig en biedt positieve bekrachtiging op hetzelfde moment. Puzzelspeelgoed laat katten werken voor hun voedsel. Dit activeert hun geest en vervult ook hun natuurlijke jachtinstinct.

Puzzelvoeders en speeltjes zijn goed om katten af te remmen die de neiging hebben om te snel te eten. Ze helpen een associatie op te bouwen tussen de voederbak en eten. U kunt beginnen met het gebruik van traktaties in puzzelvoerbakjes en deze dan langzaam vervangen door brokjes.

Speeltjes om mee te worstelen

U kunt uw Siamese kat een zacht speeltje geven waar ze tegenaan kunnen stampen, mee kunnen schoppen en mee kunnen worstelen. Een populaire optie is het vullen van een hoge sok met katoenen watten en het zorgvuldig vastbinden van het uiteinde met behulp van een lint of bindgaren.

Bovendien zijn katten dol op kartonnen dozen en papieren zakken. U kunt er traktaties of catnip in doen en ze open laten zodat uw kat ze kan verkennen. Ze kunnen zich erin verstoppen, erop springen, of erin en eruit springen. Ze dienen niet alleen als een goede schuilplaats, maar zijn ook leuk speelgoed. Probeer een met kattenkruid bedekte speelgoedmuis binnen te houden om uw huisdier te laten jagen en besluipen.

Spelregels

Siamese katten houden van speelgoed dat eruitziet en zich gedraagt als hun natuurlijke prooi. Om uw katachtige maximaal te laten genieten, zijn hier enkele richtlijnen die u moet volgen:

  • Ga vooruit op het tempo van uw kat. Bied haar een verscheidenheid aan oefeningen en spelletjes om uit te vinden welke ze het leukst vindt.
  • Als uw Siamees overprikkeld raakt, kan ze uw handen of voeten of andere huisdieren aanvallen. Als het er ruig aan toe gaat, neem dan een pauze en begin opnieuw als ze gekalmeerd is.
  • Speel met uw kat op verschillende tijdstippen van de dag om uit te vinden wanneer ze het meest zin heeft om te spelen. Katten in het wild jagen graag voordat ze eten en een dutje doen, dus probeer met uw kat te spelen voordat u haar eten geeft.
  • Kies een ruimte om te spelen die vrij is van afleiding en waar uw harige vriend zich veilig zou voelen.
  • Bewaar nieuw speelgoed voor bepaalde speelsessies en blijf ander speelgoed afwisselen. Dit zou helpen om de interesse van uw huisdier te behouden, omdat katten de neiging hebben om hun interesse vrij snel te verliezen.

Slotwoord

U kunt gemakkelijk kattenspeeltjes en -spelletjes kopen bij dierenwinkels of online winkels. Bovendien kunt u ze ook zelf maken door op internet te zoeken. Oefeningen en spelletjes zijn van cruciaal belang om uw huisdier lichamelijk en geestelijk gestimuleerd te houden en tegelijkertijd te weerhouden van destructief gedrag. Het is altijd het beste om uw kat tijdens het spelen onder toezicht te houden.