Menselijke voeding die uw Siamese kat wel en niet kan eten

Menselijke voeding die uw Siamese kat wel en niet kan eten

Je pakt een heerlijke snack, zet de TV aan en leunt achterover op je sofa. Een paar seconden later komt je Siamese kat naar je toe en knippert met die smekende en schattige ogen naar je, vragend om een hapje of twee. Hoewel u het niet erg zou vinden om uw maaltijd te delen, aarzelt u omdat u niet zeker weet of het voedsel voor uw kat geschikt is of niet.

In deze blog bespreken we een aantal menselijke voedingsmiddelen die uw kat veilig kan eten (samen met de hoofdvoedingsmiddelen die u uit de buurt van uw Siamese kat moet houden).

Menselijke voedingsmiddelen die Siamese katten kunnen eten:

1) Vis

Vis zou altijd het eerste item op deze lijst worden, nietwaar? De enige keer dat vis slecht is voor uw Siamese kat is als hij zich rechtstreeks trakteert op vis uit uw aquarium. Afgezien daarvan kan vette vis zoals makreel of tonijn helpen om de hersenen, de gewrichten en het gezichtsvermogen van uw harige vriend te verbeteren.

2) Kaas

Vraag uw kat de volgende keer dat u kaas als ontbijt neemt om mee te eten – het eiwit- en calciumgehalte is enorm heilzaam voor zowel u als uw kat.

3) Vlees

Vlees, zoals rundvlees en gevogelte, is een volkomen natuurlijke optie voor katten. U moet echter hammen of vleeswaren vermijden, omdat deze veel natrium bevatten en giftig kunnen zijn voor de gevoelige maag van uw Siamese kat.

4) Bananen

U weet waarschijnlijk wel hoe belangrijk bananen zijn voor opgroeiende kinderen, maar wist u dat ze ook voor uw Siamese kat een heel gezonde optie kunnen zijn? Bananen mogen echter geen vast onderdeel worden van het dieet van uw kat, vanwege het hoge suikergehalte.

5) Bessen

Bessen zoals aardbeien en bosbessen hebben een hoog gehalte aan antioxidanten die veel voordelen kunnen bieden voor zowel mens als kat. Dit, in combinatie met hun lage suikergehalte, maakt bessen een goede voeding voor uw kat.

6) Wortelen

Terwijl groenten een essentieel onderdeel van de menselijke voeding zijn, zijn ze lang niet zo belangrijk voor kittens. Dit betekent echter niet dat groenten niet veilig of zelfs heilzaam voor hen zijn. Uw Siamese kat kan genieten van een paar gekookte wortelen zo nu en dan; zorg er echter voor dat u ze geen rauwe wortelen voert, omdat er een kans bestaat dat uw kat zich erin kan verslikken.

7) Meloenen

Katten genieten meestal van kleine stukjes pitloze, honingdauw, of cantaloupe watermeloenen. Bovendien zijn meloenen rijk aan vitamine C en A – twee van de meest essentiële vitaminen voor mens en dier.

8) Pompoenen

Vermijd de specerijen en voer de pompoen gewoon aan uw Siamese kat. Naast een groot aantal andere voedingsstoffen zijn pompoenpuree rijk aan vezels, wat kan helpen bij spijsverteringsproblemen. Bovendien, omdat Siamese katten zichzelf graag en veel likken, eindigen ze vaak met haarballen in de maag – nog iets waar vezels bij kunnen helpen.

9) Rijst

Net als groenten is rijst geen vereiste voor katten, maar het is ook niet schadelijk voor hen. Als uw Siamese kat spijsverteringsproblemen heeft, kan een beetje rijst zelfs heilzaam zijn.

10) Eieren

Eieren, rijk aan eiwitten, zijn nog zo’n gezond voedingsmiddel dat u uw Siamese kat kunt (en moet) geven. Ga wel voor gekookte eieren, want rauwe bevatten soms bacteriën zoals E.coli of salmonella.

11) Havermout

Havermout zit boordevol ijzer, eiwitten en vezels – die alle drie zeer gunstig zijn voor de algemene gezondheid van uw Siamese kat. Bovendien, als uw kat kampt met huidproblemen, kan het uitwendig aanbrengen van haver nuttig zijn.

12) Spinazie

Heeft u ooit gemerkt dat uw Siamese kat op een stukje gras knabbelt? Katten zijn dol op bladgroenten – en spinazie bevat een grote verscheidenheid aan vitaminen. Spinazie mag echter niet worden gegeven aan katten met urineweg- of nierproblemen.

Menselijke voedingsmiddelen die Siamese katten niet kunnen eten

1) Alcohol

Alle voedingsmiddelen of dranken die alcohol bevatten kunnen leiden tot ernstige problemen bij katten, waaronder diarree, braken, ademhalingsproblemen, coma, en zelfs de dood.

2) Gistdeeg

Als u brood eet dat van gistdeeg is gemaakt, moet u voorkomen dat u dat brood met uw Siamese kat deelt. Siamese katten hebben al een gevoelige spijsvertering, en gistdeeg kan leiden tot ophoping van gas. Hierdoor kan de maag van de kat opgeblazen en gedraaid raken – een aandoening die snel fataal kan worden. Bovendien is alcohol een van de bijproducten van gist, en we hebben het al gehad over de problemen die alcohol bij katachtigen kan veroorzaken.

U kunt echter gebakken brood aan uw Siamese kat voeren, mits de kat gezond is.

3) Koffie

Koffie bevat methylxanthines zoals cafeïne en broom. Deze stoffen kunnen bij inname door katten leiden tot diarree, braken, toevallen, trillen en zelfs de dood.

4) Chocolade:

Net als koffie bevat ook chocolade de cafeïne (een methylxanthine), waarvan de effecten hierboven al zijn besproken. Verschillende soorten chocolade bevatten verschillende concentraties methylxanthine – witte chocolade bevat de minste hoeveelheid, terwijl cacaopoeder de meeste bevat. In het algemeen kan echter geen enkele chocolade als veilig voor katten worden beschouwd.

5) Kokosnoot (water en vruchtvlees)

Vruchtvlees en melk van verse kokosnoten kunnen bij Siamese katten spijsverteringsproblemen opwekken. Kokoswater heeft een kaliumgehalte dat over het algemeen onveilig is voor katten, ook al kan kokosolie heilzaam zijn voor bepaalde huidproblemen waar uw kat mee te maken kan hebben. Dit gezegd zijnde, raden wij u aan uw dierenarts te raadplegen alvorens deze remedie toe te passen.

6) Citrusvruchten

Grapefruits, Clementine, sinaasappels, citroenen, en limoenen zitten vol met citroenzuur, dat verschillende problemen kan veroorzaken bij Siamese katten. De vruchten zelf, maar ook de pitten, schillen, bladeren en stengels moeten worden vermeden. Hoewel kleine hoeveelheden citrusvruchten waarschijnlijk slechts zullen leiden tot een lichte maagklachten, kunnen grotere hoeveelheden ernstig braken, diarree en onderdrukking van het zenuwstelsel veroorzaken.

7) Zuivel

Lactose-intolerantie komt vaak voor bij katachtigen, wat betekent dat zuivelproducten (zoals yoghurt, melk of kaas) niet goed werken op hun spijsverteringsstelsel. Hoewel het volledig vermijden van dergelijke producten de beste oplossing is, kunt u altijd lactosevrije alternatieven met uw dierenarts bespreken.

8) Rozijnen en druiven

Hoewel de precieze reden achter de toxiciteit van deze producten niet bekend is, is er bewijs dat rozijnen en druiven nierfalen kunnen veroorzaken bij katten (en zelfs honden).

9) Noten

Noten van de macadamia-boom zijn giftig voor katten. Echter, net als bij rozijnen en druiven, is de oorzaak achter deze giftigheid niet geheel duidelijk. Andere soorten noten, zoals walnoten, pecannoten en amandelen, bevatten grote hoeveelheden olie en vetten die kunnen leiden tot maagklachten en zelfs tot problemen zoals pancreatitis bij Siamese katten.

10) Rauw/ondergekookt vlees

Zoals we in het eerste deel hebben vermeld, kan rauw of zelfs ondergekookt vlees de E.Coli en Salmonella bacteriën bevatten. Om deze reden hebben katten die rauw vlees eten vaak last van maag- en darmproblemen.

11) Rauwe eieren

Net als rauw vlees kunnen ook rauwe eieren besmet zijn met Salmonella. Aanwijzingen voor een salmonella-infectie zijn koorts, diarree en braken. Bovendien bevatten rauwe eieren avidine, een soort enzym dat de absorptie van biotine bij katten verhindert (biotine is essentieel voor de gezondheid van vacht en huid).

12) Rauwe vis

Ook rauwe vis is kwetsbaar voor bacteriën die kunnen leiden tot voedselvergiftiging bij Siamese katten.

13) Bepaalde groenten

Hoewel katten verschillende groenten veilig kunnen eten, kunnen andere, zoals bieslook, sjalotten, sinaasappels, prei, knoflook en uien, schadelijk blijken. Deze groenten kunnen leiden tot maag- en darmproblemen bij katten, en kunnen zelfs hun rode bloedcellen beschadigen. Voedingsmiddelen die deze kruiden of groenten bevatten (zoals knoflookbrood) moeten ook worden vermeden.

Slotwoord

Ziehier, een tamelijk uitgebreide lijst van alle veilige en onveilige voedingsmiddelen voor uw Siamese kat. De volgende keer dat uw katachtige vriend vraagt om een deel van uw snack, weet u precies wat u moet doen.

Als u denkt dat uw Siamese kat iets schadelijks heeft binnengekregen of gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts – wacht niet tot uw kat tekenen van ziekte begint te vertonen.