Hoeveel is een Siamese kat waard?

Hoeveel is een Siamese kat waard?

Siamese katten zijn een van de meest populaire kattenrassen in het Westen sinds de jaren 1880. Met een aparte verschijning en een vriendelijke persoonlijkheid zijn deze katten gewoonweg prachtig. Het is dan ook geen verrassing dat ze een van de meest gewilde rassen zijn, en hun unieke vraag weerspiegelt zich vaak in hun prijs. Dus hoeveel is een Siamese kat waard?

De prijs van een Siamese kat kan variëren tussen $250 en $2500. De enorme variatie in prijs is het resultaat van verschillende factoren, waaronder de kleur van de kat, de leeftijd, het fokken en ook waar u de kat vandaan haalt. Als u een kat adopteert uit een asiel, kunt u genieten van kostenbesparingen, maar dat kan betekenen dat u moet uitgeven aan de gezondheidskosten van de kat. Bovendien moet u, afgezien van de eenmalige kosten voor de aanschaf van een kat, geld uitgeven aan het eiwitrijke dieet en de gezondheidszorg van uw kat. U kunt ook overwegen om een kattenverzekering af te sluiten, aangezien het ras vatbaar is voor verschillende gezondheidsproblemen.

In dit bericht gaan we diep in op de vraag hoeveel een Siamese kat waard is.

Prijzen van Siamese katten – Overzicht

Er zijn verschillende factoren die de prijs van uw Siamese kat bepalen. De kleur, de leeftijd en de plaats waar u de kat koopt zijn de drie belangrijkste factoren die de prijs van de Siamese kat bepalen. Bovendien hangt de waarde van uw Siamese kat ook af van het feit of uw kat showkwaliteit is of niet.

Laten we eens kijken naar elk van de bepalende factoren van de waarde van uw kat.

De kleur van Siamese katten

Een van de meest kritische factoren die van invloed zijn op de waarde van uw Siamese kat is de kleur die u kiest en hoe algemeen beschikbaar deze is. De kleur wordt aangeduid als ”kleur op specifieke punten” op de Siamese kat, die de oren, voeten, gezicht en staart van de kat omvat.

De Cat Fancier’s Association, de betrokken autoriteit die richtlijnen vaststelt voor het showen en fokken van katten in de V.S., erkent vier kleurpunten voor raszuivere Siamese katten. Deze vier-kleuren punten zijn:

Blue Point

Bij een blue point Siamese kat is het lichaam wit, terwijl de points grijsblauw zijn, en de ogen blauw van kleur.

Lilac Point

Iets anders dan de blue point, hebben deze katten een glaciaal wit lichaam, terwijl de points variëren tussen grijsachtige tot rozeachtige tinten. De ogen zijn blauw.

Seal Point

Het lichaam van de Siamese kat is niet wit. In plaats daarvan is het crème/fawn van kleur, en de points zijn donkerbruin. De ogen van deze Siamese katten zijn blauw.

Chocolate Point

Het lichaam is ivoorkleurig, terwijl de point chocoladekleurig is met levendige blauwe ogen.

Hoewel de hierboven genoemde vier-kleuren points degene zijn die de Cat Fancier’s Association accepteert, zijn er verschillende andere variaties van Siamese katten die u kunt vinden. Sommige van deze variaties zijn redpoint, tortie points, lynx points, en vele andere combinaties die het resultaat zijn van het fokken van een Siamees met een meer algemeen ras. De prijs van deze Siamese kattenvariaties is veel lager dan die van een raszuivere Siamees. De prijs van Siamese katten met erkende points is echter veel hoger.

De leeftijd van de Siamese kat

Het zou niet als een verrassing moeten komen, maar Siamese kittens zijn veel duurder dan een volwassen kat.

De prijs van een Siamese kitten kan variëren tussen de $250 en $1000, terwijl u voor een volwassen Siamese kat (raszuiver) kunt verwachten iets meer dan $1000 te betalen.

Bovendien, als het Siamese kitten dat u wilt kopen een kat van showkwaliteit is, kunt u verwachten dat u tussen de $1.500 en $2.000 betaalt.

Waar koopt u de kat?

Een andere belangrijke factor die de waarde van uw Siamese kat bepaalt, is waar u de kat koopt. Er zijn verschillende aankoopmogelijkheden, en u kunt kiezen voor de aankoop die het beste bij uw behoeften past. Sommige mensen kiezen ervoor om een Siamese kat online te kopen, terwijl anderen er de voorkeur aan geven om ze bij fokkers te kopen. Toch zijn er ook mensen die uiteindelijk een Siamese kat uit een asiel adopteren. Maar waar u uw kat koopt, heeft zeker invloed op de prijs.

Als u een Siamese kat van een online forum koopt, betaalt u misschien minder, maar dan heeft u een groter risico op gezondheidsproblemen voor uw huisdier, wat u op de lange termijn kan kosten. Een soortgelijk risico loopt uw potentiële huisdier als u een Siamese kat uit een asiel adopteert.

Aan de andere kant, als u een Siamese kat bij een fokker koopt, betaalt u misschien meer, maar met die meerprijs kunt u er zeker van zijn dat u een gezonde kat in huis haalt.

Show Kwaliteitskenmerken

Afgezien van de kleur, leeftijd en waar u de kat koopt, kunnen nog een paar factoren de waarde van uw Siamese kat beïnvloeden. De Cat Fancier’s Association heeft ook een aantal kenmerken van een Siamese kat van showkwaliteit vastgesteld. Enkele van deze kenmerken zijn de vorm van de kop, de vachtstructuur, en de kleur en lengte van de staart. U kunt verwachten dat katten van showkwaliteit duurder zijn dan katten die niet de kenmerken bezitten die door de vereniging zijn vastgesteld.

De waarde van uw Siamese kat hangt af van vier factoren

 • Kleur,
 • Leeftijd,
 • Waar u hem koopt en
 • Showkwaliteitskenmerken.

Terwijl deze vier factoren de waarde van uw Siamese kat bepalen, zijn er verschillende andere kosten die u moet maken als u een Siamese kat in huis haalt. Laten we eens kijken naar een aantal van de extra kosten in verband met de aankoop van een Siamese kat.

Andere kosten in verband met de aankoop van een Siamese kat

Eenmalige investering bij de aankoop van een Siamese kat

Hoewel u de kosten van uw kat betaalt, zijn er een paar eenmalige kosten die u moet maken als u een nieuwe Siamese kat in huis haalt. Enkele van de dingen die u nodig kunt hebben voor uw Siamese kat zijn de volgende.

 • Een kattenbed,
 • Kattenmand,
 • Eten- en drinkbakjes,
 • Verzorgingsspullen zoals borstel en nagelknipper,
 • Kattenbak,
 • Krabpalen en speeltjes.

U kunt ook overwegen om uw huisdier te steriliseren/ castreren. Zorg ervoor dat u uw dierenarts raadpleegt en een vroege afspraak maakt. Ook dit zijn eenmalige kosten die u wellicht zult moeten maken.

Met deze lijst kunt u zich voorbereiden op wat u wellicht zult moeten uitgeven om een nieuw huisdier in huis te nemen.

Doorlopende kosten die u zult moeten maken

Afgezien van de kosten die u besteedt aan de aanschaf van uw Siamese kat, wordt van u verwacht dat u regelmatig genoeg uitgeeft. Uw Siamese kat heeft een eiwitrijk dieet nodig, dus zorg ervoor dat u kiest voor kattenvoer van goede kwaliteit voor uw huisdier.

Bovendien zijn Siamese katten vatbaarder voor gezondheidsproblemen, dus u moet uw huisdier regelmatig laten controleren door uw dierenarts. Om ervoor te zorgen dat uw Siamese kat in perfecte gezondheid blijft, moet u ervoor zorgen dat u geen vaccinaties overslaat, die het risico op verschillende gezondheidsaandoeningen aanzienlijk kunnen verminderen.

Het is altijd het beste dat u voor de verzekering van uw kat gaat zodra u een nieuw kitten in huis haalt. De verzekeringskosten kunnen aanzienlijk oplopen naarmate uw kat ouder wordt en de gezondheidsproblemen meer uitgesproken worden.

Enkele van de lopende kosten die u zult moeten maken zijn:

 • Voeding,
 • Kattenverzekering,
 • Medicijnen en vaccinaties,
 • Een nieuwe kattenbak elk jaar.

Waarom zijn Siamese katten duur?

Het lijkt misschien dat het krijgen van en leven met een Siamese kat een dure aangelegenheid is. Het opvoeden van een Siamese kat is inderdaad duur, maar het is het allemaal waard. Het ras heeft een stevig prijskaartje om vele redenen, maar de belangrijkste is dat ze uniek en apart zijn (zowel qua uiterlijk als persoonlijkheid). Ze zijn mooi met unieke markeringen en blauw, samen met een leuke persoonlijkheid die goed overweg kan met letterlijk iedereen. En daarom is er een enorme vraag naar Siamese katten.

Bovendien zijn Siamese katten hypoallergeen en verharen ze veel minder dan verschillende andere kattenrassen. Dit maakt het een favoriet voor mensen die worstelen met allergieën. Het hebben van een Siamese kat betekent minder behoefte aan het schoonmaken van het huis en minder uitgaven aan allergie medicijnen.

Deze ideale fysieke en persoonlijkheidskenmerken van de Siamese kat zijn de belangrijkste redenen waarom ze veel meer waard zijn dan andere kattenrassen.

Hoeveel is een Siamese kat waard? – Final Words

De Siamese kat is een duur ras om aan te schaffen met een unieke persoonlijkheid en uitstraling, vooral als u gaat voor een kat van een rashondenbouwer. Samen met waar u de kat vandaan haalt, zijn ook de leeftijd, kleur en kwaliteitskenmerken van de Siamese kat van invloed op de prijs. Dus als u van plan bent om een Siamese kat in huis te halen, wees dan voorbereid om tussen de $250 en $2.500 uit te geven aan de eerste aanschaf van uw huisdier. Maar dat is het niet. De echte waarde van uw Siamese kat is veel meer dan dit, want hij verwacht dat u nog wat meer uitgeeft als u een nieuw huisdier in huis neemt en het opvoedt als uw echte metgezel.