Hoe kan ik beslissen of een Siamese kat geschikt is voor mij?

Hoe kan ik beslissen of een Siamese kat geschikt is voor mij?

De Siamese kat is een van de zeldzaamste en oudste kattenrassen die je vandaag de dag kunt vinden. Met een geschiedenis van meer dan tien eeuwen, weet u wellicht dat de Siamese katten in Thailand als heilig werden beschouwd. Toen ze als royalty’s naar de V.S. verhuisden, wensten veel mensen ze te bezitten om hun elegantie, unieke uiterlijk en diepblauwe ogen. De katten zijn zeer intelligent, luidruchtig en veeleisend, en als u besluit om een Siamese kat voor uzelf te nemen, moet u overwegen of de Siamese kat geschikt is voor u.

Hoewel een Siamese kat een geweldig huisdier is voor de meeste huisdiereigenaren, is het toch niet een huisdier voor iedereen. Een Siamese kat is vaak niet de juiste keuze voor huisdiereigenaren die niet elke dag tijd en aandacht aan hun Siamese kat kunnen geven.

In dit bericht vindt u interessante informatie over de Siamese kat die u kan helpen om te beslissen of een Siamese kat geschikt is voor u.

Als u overweegt een Siamese kat te bezitten

Als u overweegt een Siamese kat te bezitten, moet u de volgende dingen in overweging nemen die u zullen helpen beslissen of een Siamese kat geschikt is voor u.

Weet meer over de positieve eigenschappen van de kat

Er is veel dat u misschien al weet over het uiterlijk van een Siamese kat. Ze zijn elegant, hebben prachtige blauwe ogen met verschillende kleurvariaties, en hun vacht heeft niet veel verzorging nodig. Maar afgezien van het fysieke uiterlijk is er nog veel meer dat u moet weten over de Siamese kat.

Ze zijn aanhankelijk en liefdevol. Een Siamese kat brengt graag tijd met u door en geniet van uw gezelschap terwijl u naar uw favoriete televisieprogramma kijkt en vindt het niet erg om ’s nachts bij u in bed te klimmen. Siamese katten gaan goed om met kinderen, maar u als volwassene moet er wel voor zorgen dat u altijd toezicht houdt op uw jonge kinderen als zij bij uw huisdier zijn.

Overwegingen als u nog een ander huisdier in huis heeft

Heeft u nog een kat in huis? Of een hond?

Maakt u zich geen zorgen.

Siamese katten kunnen vaak goed opschieten met andere huisdieren, waaronder katten en honden. In feite zijn Siamese katten meestal ook geweldig met vreemden. Het enige wat ze nodig hebben is aandacht en gezelschap, en het is meestal het beste om een Siamese kat met z’n tweeën te adopteren. Maar als u thuis al huisdieren heeft, weet dan dat uw nieuwe Siamese kat het goed met u zal kunnen vinden, vooral als het andere huisdier dezelfde persoonlijkheid heeft als uw Siamees.

Bovendien, als u een hond als huisdier had willen hebben, maar u kon er geen adopteren (om wat voor reden dan ook), overweeg dan de adoptie van een Siamese kat. Ze hebben dezelfde eigenschappen als een hond, en na verloop van tijd kunt u ze zelfs leren apporteren.

Pas op voor hun gezondheidsproblemen

De Siamese katten zijn raszuiver; ze hebben een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen. Sommige van de gezondheidsproblemen waar uw Siamese kat vatbaar voor kan zijn, zijn de volgende.

Gebitsaandoeningen

Sommige katten zijn meestal niet erg goed in het verzorgen van hun gebit, en een Siamese kat is een van hen. Gebitsproblemen komen dan ook veel voor bij dit kattenras. Hoewel het meestal begint met afzettingen van voedselresten, verhardt het en vormt het na verloop van tijd tandsteen, wat kan leiden tot ernstige gebitsontstekingen. In sommige gevallen kunnen chronische gebitsontstekingen ertoe leiden dat uw Siamese kat zijn tanden verliest en ook zijn inwendige organen kan beschadigen.

Bacteriële en virale infecties

Doorgaans hebben Siamese katten een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor bacteriële en virale infecties. Als u overweegt zelf een Siamese kat aan te schaffen, is het een goed idee te weten dat u verschillende infecties kunt voorkomen door vaccinatie. Afhankelijk van hun leeftijd en andere risicofactoren op basis van hun levensstijl, neemt u contact op met uw dierenarts en laat u uw Siamese kat inenten om verschillende soorten infecties te voorkomen.

Megaesophagus

Wanneer uw Siamese kat voedsel eet, komt dit via een samentrekking van een buis die bekend staat als de slokdarm in de maag terecht. Er is echter een medische aandoening waardoor de slokdarm wordt uitgerekt. Als gevolg daarvan komt het voedsel niet in de maag terecht, maar blijft het in de slokdarm van uw huisdier. Dit type maag-darm aandoening komt veel voor bij Siamese katten.

Verscheidene andere gezondheidsproblemen komen vaak voor bij Siamese katten, waaronder verlatingsangst en depressie, feline hyperesthesie syndroom, netvlies atrofie, en bepaalde vormen van kanker, dus zorg ervoor dat u voldoende aandacht besteedt aan al deze gezondheidsproblemen voordat u er een voor uzelf adopteert.

Meer informatie over het ras

U bent misschien al op de hoogte van het uiterlijk, de positieve eigenschappen en de gezondheidstoestand van een Siamese kat, maar u moet ook op de hoogte zijn van een aantal specifieke rasdetails. Pas als u volledige informatie heeft over alle aspecten van de persoonlijkheid van een Siamese kat, kunt u bepalen of een Siamese kat geschikt is voor u.

Siamese katten zijn anders dan andere rassen

Katten zijn over het algemeen rustiger en slapen graag en veel. Als u op zoek bent naar een rustige kat die niet om veel aandacht vraagt, dan is een Siamese kat niets voor u. Siamese katten zijn actief, en het hebben van een Siamese kat is vergelijkbaar met het hebben van een hond. Ze moeten vaak naar buiten en veel tijd met u doorbrengen. Als u ze niet genoeg tijd en aandacht geeft, zijn ze vatbaar voor depressies en angsten.

Bovendien is een Siamese kat nieuwsgierig, wilskrachtig en intelligent. Als een Siamese kat besluit iets te doen, zal hij het toch doen, ongeacht de gevolgen, een gedragskenmerk dat niet vaak voorkomt bij andere soorten katten.

Maar omdat Siamese katten intelligent zijn en vaak vastgeroest in hun manier van doen, kunnen ze moeilijk te trainen zijn, in tegenstelling tot een hond. Bovendien zijn ze erg nieuwsgierig, en zodra u ze in huis haalt, kunt u verwachten dat ze verstrikt raken in draden en op de planken klimmen. Dus voordat u een Siamese kat in huis haalt, moet u ervoor zorgen dat uw huis veilig is voor de nieuwe kat. Maak alle losse draden vast, plaats veiligheidssloten op al uw planken en een scherm op uw open haard, en doe alles wat u zou doen als uw baby begint te kruipen. Alleen als u zoveel tijd kunt besteden aan het beveiligen van uw huis voor een nieuwe Siamese kat, alleen dan is het goed voor u.

Weet over de ongewenste eigenschappen van uw Siamese kat

Een Siamese kat is echter vocaal en veeleisend. Terwijl katten meestal vrolijk zijn en soms spinnen, is een Siamese kat extreem luidruchtig en maakt zeer luide, lage piepende brullen en schreeuwen bekend als ”meezer” Aangezien het ras nogal veeleisend is, zal uw Siamese kat dit geluid urenlang blijven maken als hij iets wil. Voordat u een Siamese kat aanschaft, moet u weten dat meezers vaak heel vervelend zijn, en dat het moeilijk is om het gejank van uw Siamese kat te negeren.

Als u iemand bent die veel tijd buitenshuis doorbrengt of een veeleisende baan heeft en u bent van plan uw Siamese kat alleen thuis te laten, is een Siamese kat misschien geen goede keuze. Maar zelfs dan, als u een nieuwe Siamese kat mee naar huis neemt, zorg er dan voor dat u een dierenoppas inhuurt of uw kat bij een vriend/familielid aflevert die uw nieuwe huisdier gezelschap kan geven terwijl u weg bent.

Bedenk of het veeleisende karakter van uw Siamese kat u zal troosten of juist meer stress zal geven.

Het vinden van de juiste Siamese kat

Siamese katten hebben een lange levensduur en als u een Siamese kat in huis haalt en er goed voor zorgt, weet dan dat u een vriend heeft gevonden die u tot wel 15 tot 20 jaar zal blijven vergezellen. Maar voordat u besluit om zelf een Siamese kat te nemen, moet u weten dat een Siamese kat anders is dan andere kattenrassen. Ze zijn niet de gebruikelijke rustige kat die graag en veel slaapt. In plaats daarvan is een Siamese kat actief, hunkert naar aandacht, en is een prima gezelschap voor kinderen.

Bovendien zijn er een aantal niet zo geweldige eigenschappen van een Siamese kat die het niet voor iedereen de juiste keuze maken. Een Siamese kat is vatbaar voor depressie en angst als hij lange tijd alleen wordt gelaten. Verder is hij ook vatbaar voor het ontwikkelen van verschillende gezondheidsaandoeningen, wat betekent dat u wat tijd zult moeten besteden aan preventieve zorg voor uw kat.

Dus hoewel een Siamese kat een geweldig huisdier is voor de meeste huisdiereigenaren, is het vaak niet de juiste keuze voor huisdiereigenaren die niet elke dag tijd en aandacht aan hun Siamese kat kunnen geven. Met de hierboven genoemde factoren in gedachten, kunt alleen u beslissen of een Siamese kat geschikt is voor u. Zie ook onze complete gids over Siamese katten als huisdier.