5 Oorzaken van separatieangst bij Siamese katten

5 Oorzaken van separatieangst bij Siamese katten

De supervriendelijke en zeer sociale Siamese katten zijn een geweldige aanwinst voor uw gezin. Het is een van de weinige intelligente kattenrassen die graag tijd doorbrengen met mensen. In feite gedijt uw Siamese kat bij buitenavonturen en menselijke interactie. En als de kat geen zin heeft in buitenactiviteiten, hoeft hij alleen maar wat tijd door te brengen op de schoot van zijn baasje. Maar wat als u het grootste deel van de tijd niet thuis bent? Of als u wel thuis bent maar niet bereikbaar voor uw huisdier? In dat geval kan uw Siamese kat last hebben van verlatingsangst.

Er zijn verschillende oorzaken voor verlatingsangst, variërend van stress en angst tot routinekwesties, gebrek aan stimulatie, en het missen van daglicht. Maar het beste deel is dat u verlatingsangst bij uw Siamese kat kunt beheren. Het enige wat je hoeft te doen is de mogelijke oorzaak van verlatingsangst te achterhalen en manieren te vinden om het aan te pakken. En als we proberen om verlatingsangst bij Siamese katten beter te begrijpen, moeten we beginnen met te weten wat verlatingsangst is en de veel voorkomende tekenen van verlatingsangst bij Siamese katten.

Wat is verlatingsangst bij Siamese katten?

Verlatingsangst is een heel gewoon gedrag dat herkend wordt bij honden, maar sommige kattenrassen zijn ook gevoelig voor verlatingsangst. En de Siamese katten zijn één van hen. Siamese katten kunnen worden beschouwd als onafhankelijke wezens die zich de hele dag kunnen bezighouden. Ze zijn echter een zeer sociaal kattenras. Bovendien gedijen ze bij menselijke interactie en willen ze het liefst een diepe band opbouwen, vooral met hun baasjes. Het is ook mogelijk dat uw Siamese kat een diepe band opbouwt met andere dieren.

Terwijl de meeste huisdiereigenaren genieten van deze gehechtheid en band met hun Siamese kat, realiseren zij zich niet dat deze gehechtheid excessief kan blijken te zijn. En wanneer de persoon of het dier van uw Siamese kat enige tijd niet in de buurt is, kunnen ze tekenen en symptomen van verlatingsangst gaan vertonen.

Tekenen en symptomen van verlatingsangst

Het is niet altijd gemakkelijk om verlatingsangst bij Siamese katten te ontdekken, maar ze kunnen een aantal tekenen en symptomen vertonen die u een idee geven dat uw Siamese kat verlatingsangst kan ervaren. Enkele van de tekenen en symptomen kunnen zijn

Buiten de kattenbak plassen

Misschien wel het meest voorkomende teken van verlatingsangst dat uw Siamese kat kan vertonen is het bevuilen van het huis. Meestal hebben ze het gemunt op de bezittingen van hun eigenaar, zoals hun bed of andere meubels. Hoewel overmatig urineren kan wijzen op bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of urineweginfecties, kan verlatingsangst een van de mogelijke redenen zijn.

Overmatige aanhankelijkheid

Hoewel Siamese katten er meestal de voorkeur aan geven om bij hun baasje en andere familieleden in de buurt te zijn, kan het een mogelijke indicatie zijn van verlatingsangst als uw kat zich het grootste deel van de tijd extra aanhankelijk gedraagt.

Sociale terugtrekking

Hoewel Siamese katten meestal blij zijn als ze hun baasje na het werk ontmoeten, als uw Siamese kat u lijkt te vermijden of zich lijkt te verstoppen in plaats van u te begroeten, kan dit een mogelijke indicatie zijn van verlatingsangst.

Overmatige vachtverzorging

Wanneer uw Siamese kat verlatingsangst ervaart, is het gebruikelijk dat ze zich overgeeft aan gedragingen zoals overmatig borstelen of likken. Als gevolg daarvan kunnen ze hun vacht beschadigen, vooral rond de onderrug, buik, dijen, en voorpoten. Verlies van vacht kan echter ook wijzen op voedsel- of omgevingsallergieën. Daarom is het belangrijk om er met uw dierenarts over te praten.

Verlies van eetlust

Een ander mogelijk teken van verlatingsangst dat uw kat kan vertonen is verlies van eetlust. Uw kat kan weigeren te eten, vooral wanneer de eigenaar hem probeert te voeren.

Braken en diarree

Enkele van de klassieke tekenen van stress bij uw Siamese katten zijn braken en diarree. Ze kunnen echter ook een indicatie zijn van een aantal lichamelijke ziekten.

Andere gedragsproblemen

Als uw Siamese kat zich niet alleen buitensporig vastklampt, maar ook destructief gedrag vertoont, zoals krabben aan deuren of slaan tegen vensterbanken, dan is er een mogelijkheid dat uw Siamese kat lijdt aan verlatingsangst.

Als huisdierouder moet u onthouden dat sommige tekenen en symptomen van verlatingsangst overlappen met de tekenen van andere gezondheids- en gedragsaandoeningen. Als u een van de bovenstaande symptomen opmerkt, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen voordat u vaststelt dat uw Siamese kat last heeft van verlatingsangst.

Oorzaken van verlatingsangst bij Siamese katten

Nu dat u al enkele van de tekenen en symptomen kent die uw Siamese kat vertoont wanneer hij verlatingsangst ervaart, zijn hier enkele van de oorzaken van verlatingsangst bij Siamese katten.

#1. Angst en Depressie

Net als mensen, heeft uw katachtige ook de neiging om zich verdrietig of depressief te voelen. Siamese katten zijn vatbaar voor depressie omdat ze een intelligent ras zijn dat gedijt op interactie met mensen en andere dieren. Wanneer ze de menselijke connectie of interactie met andere dieren missen, ontwikkelen ze een depressie, die leidt tot verlatingsangst.

How to Manage it?

Het identificeren van een depressie bij Siamese katten kan moeilijk zijn, maar zodra uw dierenarts alle mogelijke medische aandoeningen of ziektes heeft uitgesloten, kan hij of zij voorstellen om meer tijd met uw huisdier door te brengen. In gevallen waarin uw aandacht voor uw huisdier niet volstaat, en uw Siamese kat nog steeds kampt met depressie en angst, kan uw dierenarts anti-angst medicijnen voorschrijven die uw kat kunnen helpen.

#2. Stress-gerelateerde Hormonen

Stress is niet iets dat alleen mensen ervaren. Het beïnvloedt alle levende wezens, ook uw kat. Stress-gerelateerde hormonen kunnen de boosdoener zijn die verlatingsangst bij uw Siamese kat veroorzaakt. Wanneer u merkt dat uw Siamese kat gestrest is of angstig begint te worden zodra u klaar bent om het huis te verlaten, kunnen stressgerelateerde hormonen verlatingsangst veroorzaken.

Als gevolg van de overmatige afgifte van stresshormoon in het lichaam van de kat, kunt u uw Siamese kat aantreffen met een maagklachten die resulteren in braken en diarree. Bovendien kan een teveel aan stress ervoor zorgen dat uw Siamese kat in huis gaat plassen en poepen in plaats van in de kattenbak.

How to Manage it?

Als stressgerelateerde hormonen de oorzaak zijn van verlatingsangst bij uw Siamese kat, zult u moeten werken aan het beheersen van de bron van stress. Als uw vertrek uit het huis stress veroorzaakt, probeer dan verschillende taken in verschillende volgordes uit te voeren, zodat het moeilijk wordt voor uw kat om een correlatie te vormen tussen bepaalde taken die aangeven dat u klaar bent om het huis te verlaten.

Maak bovendien uw aankomst thuis ook minder spannend. En terwijl u weg bent, zorg ervoor dat uw katachtige omringd is door zijn favoriete voorwerpen. U kunt ook proberen kattenverspreiders te gebruiken die uw Siamese kat onmiddellijk kunnen kalmeren.

#3. Vroege scheiding van familie

Een andere mogelijke oorzaak van verlatingsangst bij uw Siamese kat is het vroegtijdig spenen en scheiden van de kat van zijn familie. Wanneer Siamese kittens op zeer jonge leeftijd van hun moeder en broertjes en zusjes worden gescheiden, missen ze de emotionele band met hun familie, wat uiteindelijk leidt tot het verlatingsangst syndroom.

Hoe het te behandelen?

Hoewel het iets is waar je vaak geen controle over hebt, als je een Siamese kat krijgt, zorg er dan voor dat het ongeveer acht weken bij zijn familie doorbrengt voordat je het adopteert.

Helaas is er weinig dat je kunt doen voor kittens die wees zijn, behalve van ze houden en meer tijd met ze doorbrengen.

#4. Gebrek aan stimulatie

Siamese katten zijn een intelligent ras dat voortdurend gestimuleerd moet worden. Een omgeving waarin stimulatie ontbreekt kan leiden tot depressie en angst bij uw katachtige, zoals verlatingsangst.

How to Manage it?

Om de omgeving gastvrijer en aantrekkelijker te maken voor uw Siamese katten, is het belangrijk om te investeren in speelgoed dat uw huisdier bezig kan houden terwijl u weg bent. Bovendien is het ook belangrijk dat u de ramen en gordijnen openhoudt, zodat uw kat van de buitenwereld kan genieten. Zorg er echter wel voor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt als u de ramen open laat staan.

#5. Zomertijd

Het komt misschien als een verrassing, maar zomertijd kan ook een mogelijke oorzaak zijn van verlatingsangst bij Siamese katten. Ongeacht of uw kat meer tijd binnen of buiten doorbrengt, het zonlicht speelt een belangrijke rol in het bepalen van hun schema. Bovendien voelen katten zich van nature aangetrokken tot zonlicht, dus wanneer er een verandering in tijd plaatsvindt, leidt dit tot stress en verwarring bij uw Siamese kat, wat zich uiteindelijk uit in verlatingsangst.

Hoe ermee om te gaan?

Verlatingsangst die het gevolg is van de zomertijd gaat uiteindelijk vanzelf over als de interne klok van de kat zich aanpast aan de nieuwe tijd.

Slotwoorden

Van stress tot vroeg spenen, gebrek aan stimulatie en zomertijd, er zijn verschillende oorzaken van verlatingsangst bij Siamese katten. Als je eenmaal de symptomen hebt geïdentificeerd en andere mogelijke medische aandoeningen hebt uitgesloten, kun je de verlatingsangst van je kat onder controle krijgen. Het enige wat nodig is, is een beetje meer inspanning van uw kant. In de meeste gevallen verdwijnt milde verlatingsangst zonder enige behandeling. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn dat uw Siamese kat medisch wordt behandeld.